Royal Antwerp RSS

Dagelijks alle Royal Antwerp RSS berichten selectief voor jou verzameld!

‘Daley Blind lijkt hartstilstand te hebben gehad tijdens oefenduel’

Afgelopen dinsdag in het oefenduel van Ajax tegen Hertha BSC ging Daley Blind ineens naar de grond. Gezien zijn geschiedenis natuurlijk uiterst zorgwekkend. Zijn inwendige ICD-kastje ging op dat moment af. Volgens sportcardioloog dr. Peter Peytchev duidde het op een (dreigende) hartstilstand van de Ajacied.

Peytchev weet dat het ICD-kastje een schok aflevert als het hart stilstaat om het hartritme te herstellen. Het heeft er volgens de sportcardioloog, die in België verantwoordelijk is voor de cardiale begeleiding van verschillende sportclubs, alle schijn van dat Blind een hartstilstand had. “Daar lijkt het wel op. Het toestel levert namelijk een schok af bij een hartstilstand of een dreigende hartstilstand. Dit toestel weet precies op welk ogenblik het ertussen moet komen. Als dit geen hartstilstand was, dan had het waarschijnlijk geleid tot een hartstilstand. Het herkent namelijk de stoornis die vooraf gaat aan een hartstilstand”, zegt de dokter in het Algemeen Dagblad.

“Ik zeg waarschijnlijk omdat een ICD-kastje ook wel eens foutief afgaat. Ik las dat er nu een gil aan vooraf ging. Een gil betekent dat hij zich onwel voelt en vermoedelijk een ritmestoornis heeft. Hierdoor had dit voor mij veel weg van een terechte ICD-schok”, vervolgt Peytchev. Hij kan en wil het perspectief van Blind niet inschatten, omdat hij niet veel kennis heeft van dit specifieke dossier. “Wat er na het afgaan van een ICD-kastje gebeurt, is dat nagegaan wordt waarom dat is gebeurd. Is er misschien iets veranderd aan zijn hartprobleem? De toestand kan achteruit gegaan zijn. Het kan ook goed zijn dat daar niks uitkomt. Dan krijg je de status quo van voorheen en dan kan hem geadviseerd worden verder te voetballen

“Blijkt de onderliggende hartconditie achteruit gegaan te zijn, dan wordt een speler wel eens gezegd: ‘beter, stopt u.’ Dat hangt allemaal af van de gradatie van de aandoening en de ernstigheid daarvan”, aldus Peytchev, die stelt dat topsport en een ICD-kastje samen kunnen gaan. “Hoewel tien tot vijftien jaar geleden stellig ‘nee’ werd gezegd over het dragen van een ICD in top- of competitiesport. Tegenwoordig wordt het per geval bekeken. Er zijn ook gevallen waarbij het goed blijft gaan. Het zijn er niet superveel, maar ze zijn er zeker.”

Het bericht ‘Daley Blind lijkt hartstilstand te hebben gehad tijdens oefenduel’ verscheen eerst op Voetbal4U.BE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *